Το γενοβέζικο κάστρο

Από τα νεοκλασικά αρχοντικά, τις ταβέρνες και τα μαγαζιά της Απλωταριάς στην καρδιά της πόλης μέχρι το γενοβέζικο κάστρο – που κατοικείται συνεχώς από τη δημιουργία του – η εξερεύνηση της Χώρας της Χίου είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να βάλετε στη λίστα των διακοπών σας.

Η καστροπολιτεία στο βόρειο κομμάτι του λιμανιού είναι ένα μάθημα ιστορίας από μόνη της, με αξιοθέατα διαφορετικών περιόδων και στυλ, όπως τα οθωμανικά λουτρά και το Μουσείο Ιουστινιάνη. Από μουσεία, βέβαια, έχετε μεγάλη επιλογή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό (στο Μετζιτιέ Τζαμί του 19ου αιώνα), το Ναυτικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη εντός της Βιβλιοθήκης Κοραή και η Δημοτική Πινακοθήκη Χίου σας περιμένουν, ανάμεσα σ’ άλλα. Αν σας αρέσει να συνδυάζετε διακοπές και πολιτισμό αξίζει επίσης να τσεκάρετε και το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

Μη χάσετε, φυσικά, και έναν περίπατο μέχρι τους τέσσερις ανεμόμυλους της Χίου στα Ταμπάκικα, που προσφέρουν μοναδικά φωτογραφικά ενσταντανέ δίπλα στο κύμα. Αν ο υδράργυρος πάντως χτυπήσει κόκκινο, νότες δροσιάς χαρίζει και ο υπέροχος Δημοτικός Κήπος με τα φοινικόδεντρα!

Σκαρφαλώστε στον Ανάβατο

Aν νομίζετε ότι πήρατε ήδη γεύση μεσαιωνικού και βυζαντινού μυστηρίου με το ταξίδι σας στα Μαστιχοχώρια της Χίου, δεν έχετε δει ακόμα τον Ανάβατο. Ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός που στέκει στωικά στο κέντρο του νησιού κρυμμένος πίσω από ορεινούς όγκους, ο Ανάβατος – γνωστός και ως “Μυστράς του Αιγαίου” – αξίζει για να περιπλανηθείτε στα σιωπηλά, ξεχασμένα από τον χρόνο καλντερίμια του.

Το καστροχώρι αποτέλεσε το φόντο των ανατριχιαστικών γεγονότων της Σφαγής της Χίου το 1822. Στον γκρεμό του έπεσαν μανάδες με παιδιά για ν’ αποφύγουν τους Οθωμανούς – και ερημώθηκε απ’ τον μεγάλο σεισμό του 1881. Μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον, μετρούσε μία μόνιμη κάτοικο. Ανάμεσα στα εκατοντάδες ερειπωμένα διώροφα κτίσματα θα βρείτε τη βασιλική του Ταξιάρχη και το Τριώροφο, που φιλοξενούσε στο ισόγειο κι ένα ελαιοτριβείο. Η άνοδος στην καστροπολιτεία προκαλεί ασύγκριτα συναισθήματα. Και η θέα μαγεύει όπου κι αν ρίξετε το βλέμμα!

Βόλτες με άρωμα πορτοκάλι στον Κάμπο

Λίγα χιλιόμετρα νότια απ’ τη Χώρα της Χίου σας περιμένουν οι πορτοκαλεώνες του Κάμπου. Η περιοχή, ειδικά την άνοιξη, βυθίζεται στο άρωμα των εσπεριδοειδών – όχι μόνο πορτοκάλι, αλλά και λεμόνι και μανταρίνι. Διάσπαρτος από ιστορικά αρχοντικά που κατοικήθηκαν από κοσμοπολίτες Γενοβέζους και Χιώτες από τον 14ο αιώνα κι έπειτα, ο Κάμπος αποκαλύπτει μια περίοδο μεγάλης ακμής για το νησί.

Εξερευνήστε τον βήμα-βήμα με τα πόδια για να παίρνετε άνετα φωτογραφίες ή νοικιάστε ποδήλατο. Πολλά απ’ τα μεγαλειώδη κτίσματα κρύβονται, βέβαια, πίσω από επιβλητικούς τοίχους. Κάποια απ’ τα καμπούσια αρχοντικά πάντως – αρκετά από αυτά διατηρητέα – είναι ανοιχτά για το κοινό για να θαυμάσετε κοινά χαρακτηριστικά των επαύλεων. Ξεχωρίζουν τα μεθυστικά μοτίβα των βοτσαλωτών αυλών και τα χαρακτηριστικά μάγγανα.

Αντί να τα επισκεφθείτε απλά μπορείτε, όμως, και να μείνετε σ’ ένα απ’ αυτά. Δοκιμάστε τον οικογενειακό αγροτουριστικό ξενώνα Αρχοντικό (Οδός Βιτιάδου), περίπου 3 χλμ. απ’ το αεροδρόμιο της Χίου. Τα δωμάτια έχουν θέα στο περιβόλι του γενοβέζικου στυλ κτίσματος. Θα νιώσετε άρχοντας, όχι αστεία!

Γευτείτε ένα-ένα τα τοπικά προϊόντα στις διακοπές σας στη Χίο

Δοκιμάστε μαστίχα και πάλι μαστίχα στο ταξίδι σας στη Χίο – και διόλου δεν θα βαρεθείτε. Θα την βρείτε “υποβρύχιο”, όπως όταν ήσασταν παιδιά, σε ούζο και λικέρ, σε μαρμελάδες, κουλουράκια, παγωτά, αλλά και στον καφέ. Να που όμως οι λιγουρευτές γεύσεις της Χίου δεν σταματάνε εδώ! Αν περάσατε απ’ τον Κάμπο μάλλον θα έχετε ξεφλουδίσει ήδη μυρωδάτα χιώτικα μανταρίνια. Και στα Μαστιχοχώρια ίσως κατεβάσατε μερικά ποτηράκια σούμα και ολυμπούσικο κρασί.

Οι φαν του τυριού δεν πρέπει να χάσουν επίσης το περίφημο μαστέλο, οι γλυκατζήδες τους μπεζέδες (μαρεγκάκια) και, φυσικά, τα γευστικότατα γλυκά του κουταλιού – κυδώνι, περγαμόντο ή βύσσινο. Αρκετά για να παραγγείλετε κι από ένα σε κάθε νέο καφενέ.

Σεργιανίστε στα μοσχοβολιστά Μαστιχοχώρια

Ταξίδι στη Χίο χωρίς μια επίσκεψη στα Μαστιχοχώρια, τους γραφικούς μεσαιωνικούς οικισμούς που περιβάλλονται από μαστιχόδεντρα στα νότια του νησιού, δεν νοείται. Καλοδιατηρημένα καστροχώρια, όπως τα Μεστά, σας περιμένουν να περιηγηθείτε σ’ έναν λαβύρινθο από λιθόστρωτα καλντερίμια και ατμοσφαιρικές καμάρες. Εδώ θα δοκιμάσετε και αυθεντικά παρασκευάσματα από μαστίχα, ντόπιο μεστούσικο κρασί και σούμα, ένα απόσταγμα από σύκα.

Το μεγαλύτερο απ’ τα 24 Μαστιχοχώρια, το Πυργί, φημίζεται και για τα “ξυστά” του, όπως αποκαλούνται τα κτίσματα διακοσμημένα με γοητευτικά μαυρόασπρα μοτίβα. Λίγο πιο έξω απ’ το Πυργί βρίσκεται και το μοντέρνο Μουσείο Μαστίχας.  Άνοιξε πρόσφατα και θα σας μάθει περισσότερα για την παραγωγή και την καλλιέργεια του φημισμένου χιώτικου προϊόντος, που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Νότια Χίο.

Το κεφαλοχώρι της Καλαμωτής και οι Ολύμποι είναι δύο ακόμα καλοδιατηρημένα χωριά. Συνδυάστε τα ιδανικά σ’ ένα ευωδιαστό road trip σε συνδυασμό με τις γύρω παραλίες. Το κάθε χωριό έχει το δικό του επίνειο και παντού γύρω θα βρείτε ειδυλλιακά σημεία για βουτιές. Τσεκάρετε την Αγία Δύναμη, τα Κάτω Φανά και τα Βρουλίδια κοντά στο Πυργί, αλλά και η βοτσαλωτή Αυλωνιά κοντά στα Μεστά!