Το γενοβέζικο κάστρο

Από τα νεοκλασικά αρχοντικά, τις ταβέρνες και τα μαγαζιά της Απλωταριάς στην καρδιά της πόλης μέχρι το γενοβέζικο κάστρο – που κατοικείται συνεχώς από τη δημιουργία του – η εξερεύνηση της Χώρας της Χίου είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να βάλετε στη λίστα των διακοπών σας.

Η καστροπολιτεία στο βόρειο κομμάτι του λιμανιού είναι ένα μάθημα ιστορίας από μόνη της, με αξιοθέατα διαφορετικών περιόδων και στυλ, όπως τα οθωμανικά λουτρά και το Μουσείο Ιουστινιάνη. Από μουσεία, βέβαια, έχετε μεγάλη επιλογή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό (στο Μετζιτιέ Τζαμί του 19ου αιώνα), το Ναυτικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη εντός της Βιβλιοθήκης Κοραή και η Δημοτική Πινακοθήκη Χίου σας περιμένουν, ανάμεσα σ’ άλλα. Αν σας αρέσει να συνδυάζετε διακοπές και πολιτισμό αξίζει επίσης να τσεκάρετε και το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

Μη χάσετε, φυσικά, και έναν περίπατο μέχρι τους τέσσερις ανεμόμυλους της Χίου στα Ταμπάκικα, που προσφέρουν μοναδικά φωτογραφικά ενσταντανέ δίπλα στο κύμα. Αν ο υδράργυρος πάντως χτυπήσει κόκκινο, νότες δροσιάς χαρίζει και ο υπέροχος Δημοτικός Κήπος με τα φοινικόδεντρα!

Ταξίδι στη Χίο για βουτιές στα Μαύρα Βόλια

Η Χίος μετρά κάπου 90 παραλίες. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε γραφικούς όρμους και χρυσαφιές αμμουδιές που δεν πνίγονται απ’ τον τουρισμό, ακόμα και στο απόγειο του καλοκαιριού.

Μια βουτιά, όμως, πρέπει να την ρίξετε οπωσδήποτε στα ποιητικά Μαύρα Βόλια. Πρόκειται για την πιο ξακουστή παραλία του νησιού, που βρίσκεται λίγα βήματα απ’ το λιμανάκι του Εμπορειού. Οι βουτιές εδώ είναι μια εμπειρία αλλιώτικη, μια και τα μαύρα βότσαλα σε συνδυασμό με τους άγριους πίσω βράχους ενισχύουν τη δραματική όψη του κόλπου. Ακόμα και τα πεντακάθαρα – και πολύ παγωμένα! – νερά παίρνουν μια ανάλογη σκούρα μπλε απόχρωση λόγω του ηφαιστειογενούς τοπίου.

Τα Μαύρα Βόλια, ή Μαύρος Γιαλός, συμπληρώνονται από έναν ακόμα κολπίσκο, το Φώκι. Αμφότερα δημιουργήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου του Ψάρωνα δυτικά του ορμίσκου του Εμπορειού. Αν δεν σας φτάνει η καντίνα της παραλίας, οι γειτονικές ψαροταβέρνες στο λιμανάκι προσφέρονται για φρέσκο ψάρι και άλλα “καύσιμα” μετά από άφθονο κολύμπι.

Βυθιστείτε στην ιστορία της Νέας Μονής

Αφήστε για λίγο την τουρνέ στις πολυάριθμες παραλίες της Χίου και κατευθυνθείτε προς το κέντρο του νησιού, ακολουθώντας τη θεαματική διαδρομή που σας οδηγεί στη Νέα Μονή. Περίπου 15 χλμ. απ’ τη Χώρα, το βυζαντινό μοναστήρι βρίσκεται σε μια καταπράσινη χαράδρα στον Προβατά (γνωστό και ως Προβάτειο Όρος) με θέα που φτάνει στα Μικρασιατικά Παράλια.

Η πολύπαθη ιστορία του ναού ξεκινά το 1042 και καθοριστικά γεγονότα, όπως η Σφαγή της Χίου το 1822, κατά την οποία λεηλατήθηκε το μοναστήρι και ο μεγάλος σεισμός του 1881 δεν κατάφεραν να αφανίσουν αυτόν τον μυστηριακό τόπο. Πλέον, η Νέα Μονή έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο χώρος αξίζει μια επίσκεψη για να θαυμάσετε τη μοναδική τεχνοτροπία των ψηφιδωτών του, ενώ θα βρείτε ακόμα το καθολικό (κυρίως ναός), την τράπεζα όπου δειπνούσαν οι μοναχοί, την κινστέρνα που κατάφερε να διασωθεί απ’ τον 11ο αιώνα, τα κελιά των μοναχών, τα δύο παρεκκλήσια,το μουσείο της Μονής – αλλά και μια ανατριχιαστική συλλογή κρανίων από τη σφαγή

Σεργιανίστε στα μοσχοβολιστά Μαστιχοχώρια

Ταξίδι στη Χίο χωρίς μια επίσκεψη στα Μαστιχοχώρια, τους γραφικούς μεσαιωνικούς οικισμούς που περιβάλλονται από μαστιχόδεντρα στα νότια του νησιού, δεν νοείται. Καλοδιατηρημένα καστροχώρια, όπως τα Μεστά, σας περιμένουν να περιηγηθείτε σ’ έναν λαβύρινθο από λιθόστρωτα καλντερίμια και ατμοσφαιρικές καμάρες. Εδώ θα δοκιμάσετε και αυθεντικά παρασκευάσματα από μαστίχα, ντόπιο μεστούσικο κρασί και σούμα, ένα απόσταγμα από σύκα.

Το μεγαλύτερο απ’ τα 24 Μαστιχοχώρια, το Πυργί, φημίζεται και για τα “ξυστά” του, όπως αποκαλούνται τα κτίσματα διακοσμημένα με γοητευτικά μαυρόασπρα μοτίβα. Λίγο πιο έξω απ’ το Πυργί βρίσκεται και το μοντέρνο Μουσείο Μαστίχας.  Άνοιξε πρόσφατα και θα σας μάθει περισσότερα για την παραγωγή και την καλλιέργεια του φημισμένου χιώτικου προϊόντος, που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Νότια Χίο.

Το κεφαλοχώρι της Καλαμωτής και οι Ολύμποι είναι δύο ακόμα καλοδιατηρημένα χωριά. Συνδυάστε τα ιδανικά σ’ ένα ευωδιαστό road trip σε συνδυασμό με τις γύρω παραλίες. Το κάθε χωριό έχει το δικό του επίνειο και παντού γύρω θα βρείτε ειδυλλιακά σημεία για βουτιές. Τσεκάρετε την Αγία Δύναμη, τα Κάτω Φανά και τα Βρουλίδια κοντά στο Πυργί, αλλά και η βοτσαλωτή Αυλωνιά κοντά στα Μεστά!